Love your fear

Love your fear

 

“Be fearless!”

Dit is de vaak gebruikte, verkorte versie van Gandhi’s quote: “Be truthful, gentle and fearless.”
Tegen kinderen zeggen we vaak: “Wees niet bang!”
Tegen onze medewerkers of collega’s, familie en vrienden zeggen we vaak: “Je moet niet onzeker zijn!”
Misschien zeggen we het in stilte ook wel eens tegen onszelf. Wat mij betreft allemaal uitspraken die heel goed bedoeld zijn om anderen en onszelf moed in te praten. Ze kunnen ook goed werken op de momenten dat we genoeg wilskracht hebben, om toch een sprong te wagen. Toch geloof ik dat deze uitspraken de plank mis slaan.
 

Roze olifant

Je hebt vast wel eens gehoord van de roze olifant. Hoe harder je NIET aan hem wilt denken, des te groter de kans dat je hem WEL voor je ziet. Hoe meer we onze angst en onzekerheden veroordelen, negeren en wegsturen, des te sterker worden ze. Misschien is het gelukt om ze uit ons blikveld te krijgen en denken we er vanaf te zijn, maar in werkelijkheid is onze blinde vlek groter geworden. De angst gaat kruipen waar het niet gaan kan en uit zich in bijvoorbeeld passiviteit of irritatie.

 
Twee niet-effectieve manieren om met je angst of onzekerheid om te gaan

1. je moffelt je angst onder het vloerkleed. Het wordt een blinde vlek; je ziet hem niet meer, maar onderhuids is hij er nog steeds of wordt zelfs groter;
2. je gaat het gevecht ermee aan. In het gunstigste geval transformeert de energie van de angst zich in daadkracht, maar op een dieper niveau blijft de angst doorwerken.
 

Love your fear and keep moving

Laten we het verhaal eens omdraaien. Waarom zou je angst juist willen uitnodigen en waarderen? Ik denk dat angst tenminste drie belangrijke functies heeft:
1. angst waarschuwt je voor potentieel gevaar;
2. angst maakt je alert;
3. angst geeft je energie.
Stel je eens voor dat je op het moment dat angst opspeelt, je hem oprecht welkom heet en waardeert. Hierdoor is de kans kleiner dat je de angst vastzet in je lijf (consequentie: verlamming, passiviteit). Het wordt nu makkelijker om ondertussen tóch stappen te blijven zetten richting je doel. Zonder dat je dit probeert te forceren met een overdosis wilskracht. Vervolgens blijf je bewegen en gebruik je je ratio om een risicoanalyse te maken. Je stelt jezelf de vraag: “Hoe groot is realistisch gezien het gevaar?” Vaak zal je rationeel tot de conclusie komen dat het gevaar meevalt en wordt het makkelijker om stappen te blijven zetten en je doel te bereiken. Het kan in sommige gevallen ook zijn dat je angst gegrond was en je hierdoor behoed bent voor ongewenste situaties. Kortom, laten we angst een promotie geven in plaats van hem te ontslaan.